2010. április 26., hétfő

Vissza a gyökrekhez

Az utóbbi hetekben Erdélyben nagyon sokat utazgattunk, kirándultunk. Kicsit olyan volt mint egy időutazás, esztenán jártunk, ahol a mindennapi teendők évszázados rend szerint zajlanak, a pásztornak teljesen mindegy hogy melyik párt nyeri a választást vagy hol robbantanak a öngyilkos merénylők, hiszen nincs is tv-jük. A természettel békében, összhangban élnek, teszik a dolgukat, olyan jeleket veszenk észre, amelyekre mi már régen elfelejtetünk.Ilyenkor rádöbenek hogy mennyire eltávolodtunk a gyökreinktől, milyen másként élünk, mégsem mondhatni hogy a sok lemondás árán összegyűjtött anyagi javak boldogabbá tesznek. Sóvidéken Szent György napkor az állatokat ezzel a  mondókával szokták kiengedni a legelőre:
Láncot a küszöbre,
Csingi-lingi-lánga, 
Hogy mind visszatérjen!
Farkasoknak foga 
Hozzájuk ne férjen!
Nőjjön fű előttük, 
Dög ne járjon köztük!

4 megjegyzés:

Kathy írta...

Nagyon szep emlekeket hoztal vissza szamomra! Meg egeszen kislany (4-5 eves) voltam, amikor nalunk is voltak juhok, es a kutyus terelte ki azokat a legelore! De hogy milyen regen volt, megis ugy tunik, hogy eppen csak egy par honap telt el azota. Koszi. :))

csutkailda írta...

Teljesen egyetértek Veled!
Azért nagyon jó érzés, hogy soraidban tükröződik a gyökerekhez való kötődés. Napjainkban ez különösen fontos, mert sokan elfelejtik, hogy a ház összedől erős alapok nélkül, a fát erős gyökerek nélkül kicsavarja a szél.

Délka írta...

Kathy, gyönyörű gyerekkorod lehetett. Én nagyvárosban nőttem fel, betonépületek között, most kezdem felfedezi a falusi életet. Félek a lovaktól és a nagyobb állatoktól, viszont nem szeretném ha a gyerekem hasonlóan viszonyulna az állatokhoz.

Csutkailda, megtisztelő, hogy látogatod a blogom. Még fogok írni hasonló témákról.

Kathy írta...

Nem is olyan regen jartam fennt a padlason mikor otthon voltam, es egy gamo fejet hoztam vissza magammal. Sarga rezbol van es meg csilingel is. Noverem meg egy juhasz mellenyt vitt, igazi pityke gombookkal, es szines sulytassal az elejen.Nagyon szepek.